Rikmann-sporten veganisme

-Skal jeg bli veganer må jeg øke matbudsjettet mitt med 3000 kroner i måneden, sa en som står meg veldig nær. Stemmer det? 

Dersom du skal bytte fra et kjøttbasert kosthold og over til et vegansk uten å kunne noen ting på kjøkkenet så stemmer det at et vegansk kosthold er adskillig dyrere enn et animalsk. 

Vegansk i butikken er dyre kjøtt-erstatningsprodukter (Veganske hamburgere, pølser, pizza osv) som ligger godt over 50% over prisen på produkter med kjøtt. 

Det samme gjelder plantemelk vs ku-melk.
Havremelk er ca dobbelt så dyrt som melk fra kyr. Vegansk ost ligger også adskillig høyere i pris enn den tradisjonelle melkebaserte osten. 

Tørre bønner, linser og kikerter finner man  som regel ikke hos de tre store norske dagligvarekjedene som har 90% av dagligvaremarkedet. 

Og det er ironisk. Av mange grunner. For det første  at en hamburger produsert fra et drept dyr er billig, siden dyret er holdt fanget av betalte fangevoktere, matet (på vegansk kosthold) gjennom et så kort liv som mulig (før det er utvokst), før det blir profesjonelt transportert til en endestasjonen, drept av profesjonelle slaktere, så transportert (profesjonelt) til industrielle foredlere som tilsetter salter, smakstilsettere, diverse stoffer for forlengelse av holdbarhet, deretter transportert ut til en kjøpmann som selger den med fortjeneste. 

Over  skatteseddelen betaler du penger til bonden og  slakteren, slik at disse kan selge kjøttet sitt så billig at det konkurrerer med plantebaserte produkter. I butikken betaler du i tillegg 7% ekstra i prisen til en franchisegiver (unntatt Coop og frittstående butikker). Alt dette er kunstig, latterlig og litt skremmende. 

Plantebasert mat er mindre komplisert, krever betydelig mindre bemanning og burde  dermed også koste mindre. Du kommer langt med jord, dritt og vann. 

Men her er en nyhet til deg som bor i byen:  Hvis du har ca 2000,- kroner i måneden disponibelt og litt tid, så er du rik nok til å ha et sunt vegansk kosthold, men da må du gjøre endel selv. Og du må handle på frittstående butikker. Såkalte innvandrerbutikker. 

Ikke tid sier du? Bare ta av den tiden du bruker foran skjermen, enten det er PC-en, TV-en eller mobilen. Du trenger bare frigjøre ca en time om dagen og matlagning er helt annen tidsforbruk enn tom og passiv tilskuervirksomhet. 

Her er noen enkle tips.