Organisert kriminalitet eller en stille bønn om hjelp?

De sitter langs lyktestolper, intill vegger, på fortau og i Brugata. Færre om høsten/vinteren enn om sommeren. Statsminister Erna Solberg har sagt at hun vil be folk tenke seg om to ganger før de gir noe. Det kan være organisert kriminalitet som står bak. Altså mafiaen. 

Er vi lettskremte?

Er ikke mye som kan skremme en staut nordmann mer enn mafiaen. Bortsett fra et mørkt gatehjørne. Eller stråling. Eller Co2. Eller ulv.  Det skal ikke mye til før vi skvetter til. Når tiggerkona kommer mot deg. Stirrer på deg med de mørke øya gjennom sjalet, så står man der og later som man ikke ser henne. Som hun ikke eksisterer. En metode vi har lært virker. Hu gir opp – mafia-dama. For at du ikke merker at hun finnes.

Folk er folk

Men se nå en gang til. Noen er slående vakre. Sånn jeg har forestilt meg Huldra, da morfar fortalte om henne da vi var små, for at vi skulle være stille og sovne om natta. Vakre og farlige (så jeg for meg)…
Andre ser mer ut som deg og meg. Litt mer slitt i klærne, skitten på henda, men friske nok til å rekke ut en hånd for å få hjelp. Noen er sigøynere, andre er fra Moldova, Bulgaria eller et helt annet land. Noen er fra Norge.  De er ikke så organiserte. Tilreisende har vel bare hørt om Norge og har valgt å prøve dette landet. For jobb, for å søke lykken eller rett og slett søke hjelp. De har plutselig fått access til et av verdens rikeste land, så hvorfor ikke? Ville ikke du gjort det?

Gi panten til en som trenger den

I dag vil jeg oppfordre deg til å gå hjem, hente tomflaskene og boksene dine og gi dem til en som sitter der i gata. Det er mange av dem. Se om du finner en du har empati med. En du liker. Gir du panten direkte til en av dem, slipper de å forholde seg til en offentlig utnevnt eller selvutnevnt forvalter av midler (som kanskje må forsyne seg litt av midlene for å overleve selv).
Men du må gjøre en ting til også: Snakk litt med mottaker. Spør hvordan de har det? Slå av en prat. Det er effektiv altruisme! Og det er jævlig god norgesreklame…