TILSKUERE OG DELTAKERE

Det er ikke noe teknologisk som står i veien for at du skulle være i stand til å direktesende alt som skjer i livet ditt hele tiden. 360 graders kamera og en drone som følger deg døgnet rundt. Mikrofoner, GPS og muligens en puls og blodtrykksmåler.  De som følger deg ser hva du gjør, hvem du gjør det med, hvordan du gjør det og hvordan du har det når du gjør det.  Noe for underholdningsindustrien?

Mulighetene

Tenk deg at du går på en fotballkamp, live. Det er bare for dine venner å logge seg på deg og se akkurat det du ser. Forestill deg ansiktsuttrykket på folk når du kan vise dem den et eller annet innøvd akrobatstykke. Tenk deg alle de gangene du har dritflaks eller noe helt usannsynlig skjer. Og du har det på opptak. Tenk deg hvor lett det blir å oppklare forbrytelser. Bare å sjekke loggen i stedet for å spørre: Hvor var du mellom klokken 01 og 03.00 den 19.oktober? (…eller vi så deg klokken 01:37 den 19.oktober). 

Truslene

Tenk deg at all sex, banning, neseplukking, toalettbesøk, ulykker, krangler, rus, krangling, baksnakking, gråt og latskap som vil bli tilgjengelig for offentlig beskuelse? 
Tenk en intim stund med din kjære, en intim stund med en annen enn din kjære eller en intim stund med noen du overhodet ikke burde ha en intim stund med. På kamera for alltid.
Tenk deg  å sitte på et jobbintervju og 20 av vennene dine sitter og ser på intervjuet? Tenk deg alle de  pinlige øyeblikkene, avsløringene, og din egen oppdagelse av deg selv, hvordan du går, står, prater og oppfører deg.

Internett ser deg allerede

Stort sett alt du gjør på internett vet internett at du gjør. Det registreres i logger hos innholdsleverandører, nettleverandører, telefonleverandører og andre kommunikasjonsleverandører. Det holder ikke å gjemme seg med inkognitomodus. Du har lagt igjen elektroniske spor og disse kan kyndige følge når som helst. PC-en, mobilen eller nettbrettet har en kameralinse rettet rett mot deg (via den skjermen du ser på). Sier ikke at du trenger å bli paranoid bare fordi jeg er det. Men sånn er det. Internett vet alt om deg. Internett vet bare ikke at det vet det. Det har ingen bevissthet…enda. 

Tingenes internett åpner YOUR MOVIE

Overalt du beveger deg i byen så ser du kameraer. Det vanligste i dag er kameraer med en unik IP-adresse (som en hvilken som helst pc) som kan kommunisere med andre kameraer (Pc-er) og andre ting eller folk på internett. Kameraer har også lært seg å kjenne igjen ansikter. Hvilket betyr at et kamera som filmer deg, kjenner deg igjen og får all informasjon om deg på et øyeblikk via internett. Det kan kommunisere med neste kamera og varsle om du er på vei dit eller når din ankomst er ventet. I tillegg går jo du rundt med en egen PC på deg hele tiden, i form av mobilen. Mobilen din kan du, hvis du vil, koble opp med både kamera både foran og bak deg og mikrofon. GPS-en forteller hvor du befinner deg. Andre kameraer filmer deg og du filmer fra ditt eget ståsted.

Jeg har mange ganger vært i situasjoner hvor jeg har vært livredd. Hvor adreanalinet har satt meg i helspenn. Hvor ting har brutt ut i et eller annet livsfarlig. Hvor jeg har vært centimetre fra å falle, bli slått ned eller ranet, men mirakuløst kommet meg unna. Noen ganger innbilt – andre ganger ekte. Tenk deg alle de situasjonene og alt råmaterialet du vil ha tilgjengelig dersom alt i livet ditt filmes. Tenk deg så litt kutting, redigering, musikkspor og kanskje noen spesialeffekter. Vi kan alle spille hovedrollen i tidenes beste romantiske action grøsser komedie. Vi vil alle bli hovedrolleinnehavere i filmen som heter «Story of my life». 

Deltaker eller kikker?

Hva slags rolle tror du selv at du har i dette scenariet? Vil du være den som blir avslørt eller den som avslører? Deltakeren eller kikkeren? 
Vil du koble deg på? 

Koble deg av for å koble deg på