Borgerlønn, kost og losji

Borgerlønn har vært diskutert og utprøvd flere steder, uten at det har blitt permanente ordninger noen steder. Hva om fellesskapet bare fikk et globalt hovedansvar. Nemlig å sikre alle noen minsterettigheter.

Tenk deg at alle subsidier bortfaller. Så godt som alle offentlige stillinger forsvinner. Tenk deg at du har frihet til å gjøre nøyaktig som du vil. Tenk deg vegansk kapitalisme med et menneskerettslig sikkerhetsnett. Finansiert med 1 % moms på alle transaksjoner eller 1% skatt på all inntekt. Eller kanskje begge deler.

Et tillits og tålmodighetsbasert samfunn

De fleste klarer seg selv. De fleste er også i stand til å planlegge sin pensjonist-tilværelse, en god start for sine barn og å sikre framtidige generasjoner, men ikke alle klarer det. Noen ramler utpå galeien. De henfaller til rusmisbruk, gambling eller verre ting som grove forbrytelser som tyveri, ran eller det som verre er. Andre igjen blir ofre for sine foreldre eller forfedres synder. Noen igjen bare blir født inn i fattigdom. Uten noen reelle sjanser til å komme ut av det. Tenk bare på barn som blir født i flyktningeleirer. I stedet for at de skal bli hjemløse og prisgitt forbipasserendes almisser, så skulle verdens-samfunnet hatt en ressurs til å løfte dem vekk fra gata og inn en plass hvor en ren seng, sunn mat og trygge omgivelser (med vannklosett) venter. En gedigen barnehage, med plass til kreativ utfoldelse og en rekke felleskapsmuligheter, som trening, meditasjon, enkle rekreasjonsmuligheter og kanskje også kulturelle utvekslinger. Free of cost of course.

Strippet for luksus, men med muligheter for en luksus de fleste av oss kan drømme om i dag

Nemlig sunn plantebasert mat og stillhet og ro for hvile og søvn. Tilrettelagt for fire timers trening og rekreasjon. Et sted du i ro og mak kan bygge deg opp. Bygge deg opp til å komme ut i samfunnet igjen.

Hver mann sitt aksjeselskap hver mann sin avatar

Å låne penger til mennesker med renter, for å oppnå profitt funker greit så lenge låntaker gjør opp gjelden og så lenge økonomien vokser. Problemene oppstår enten når det skjer uforutsette ting i samfunnet eller hos låntaker. Da kan mennesker havne i et uføre for resten av livet. Og det livet kan bli vesentlig forkortet. Hvis du havner i luksusfellen, blir spillavhengig eller avhengig av opiater eller sentralstimulerende stoffer (eller begge), så har du ikke lengre midler eller evne til å skaffe mat og tak over hodet. Og dersom du har slike problemer er et sunt kosthold og trygge rammer noe av det viktigste du må ha for å klare rehabilitering.
Siden både penger og aksjeselskaper er et fantasiprodukt hos vår intelligente art, så hvorfor ikke sørge for at formuesoppbygning og gjeldsbelastning kun er mulig hos aksjeselskaper? Dersom du har et oppegående aksjeselskap, så kan du ha både hus, bil (Elektrisk), seilbåt, land og så videre. Om selskapet går overende, så er det bare selskapet som gjør det. Ikke du. Dermed blir det enklere å trykke på reset-knappen for mennesket.

Et globalt system med en global valuta

Vi må glemme landegrenser. Det er utdatert nå som hele verden plutselig er tilgjengelig både elektronisk og fysisk. Alle store byer opplever nå en kultursmeltning som har bibelske proporsjoner. Babelsk kan man kanskje si.

Vi må glemme menneskelige skatteinnkrevere og etater. For tungrodd. I dag har desentraliserte kryptovalutaer med muligheter for avanserte hvis – så – kontrakter, som kunne løst en skatteinnkrevning og en valutafordeling til et verdens NAV (helst autostyrt uten mennesker), som i all hovedsak sørger for 1) distribusjon av mat til alle (Alle får maten fra NAV, enten det du er paven, presidenten eller fattigfranzen.) og 2) bygging og drift av skalerbare hotellbyer for alle som ønsker eller må. Alle skal ha rett til å bo i hotellbyen, men ingen kan tvinges. Er du rik kan du bo i et palass (hvis du gidder).

Men først må vi alle bli veganere

Ideen om å spise levende dyr er foreldet og fullstendig malplassert på en jordklode som begynner å merke at vi blir mange i antallet. Skal vi vokse til 11 milliarder mennesker og overleve må vi begynne å tenke økologisk bærekraft. Og da nytter det ikke å spise kjøtt. Det er ikke nok dyrket mark til det rett og slett. Og vi må slutte å sitte på hvert vårt land og si at det gjelder ikke oss. I Norge er det folk som påstår at vi MÅ spise kjøtt ellers gror skogen igjen (forenklet sitat).
Dersom vi alle ble veganere, uten at noen tvang oss ville menneskeheten plutselig hatt et sunt kosthold, en ny respekt for selve livet og mesteparten av den økologiske bærekraften hadde vært oppnådd (vi må gjøre noe med fossile utslipp også dog).

Og så må vi slutte å syte (seriøst)

Hvis alle har til minimum og minimum er mer enn nok, så trenger vi ikke misunne de rikeste selv om de rikeste 1% har 80% av all rikdom. Det ville ikke bety noe om rikdommen var uendelig. I Norges land kan man klare seg på et matbudsjett på 2000 per måned per person. Plantebasert og kjernesunt. Men da kan du ikke blande inn lovlige rusmidler som alkohol og sigaretter. Eller ulovlige. Eller sinnsyke låneavdrag. Det må holdes utenfor. Eller kanskje til og med innenfor (produksjonskostnaden på rusmidler er egentlig ganske liten. Kanskje det vi bare skulle legalisere og slippe de løs).

Jeg har ikke løsningen på alle verdens problemer (enda), men jeg har ikke troen på å gå tilbake til systemer eller ideologier som ikke holder, enten du kaller det kapitalsme, sosialdemokrati, sosialisme eller kommunisme. Vi må isme noe nytt nå. NÅ! Start med deg selv. Go plantbased og slutt å syt så er mye gjort.